Mama-dingen

Er zijn zo van die kleine handelingen en gewoontes die héél subtiel in de dagdagelijkse routine sluipen, maar die onmiskenbaar met het ‘mama-zijn’ samen hangen. Ik kan me niet herinneren hoe of wanneer ze er zijn ingeslopen. Ik ben me er ook zelden bewust van. Ze vallen me vaak slechts op als ik ‘niet-mama-zijnde-vriendinnen’ bezig zie. En opmerk hoe zij een zelfde ‘opdracht’ compleet anders aanpakken. Niet beter of slechter hoor. Zéker niet. Maar anders… Meestal wat rustiger en zachtaardiger ook…

Spreek ik wartaal? Wacht… Even illustreren:

Kindermondje schoonmaken:

De ‘vriendin-zonder-kindjes’ gaat erg liefjes en op kinderhoogte voor het ‘kindje-met-vuil-mondje’ zitten en veegt met onverdeelde aandacht en heel geconcentreerd de omgeving van het vuile mondje zachtjes schoon, terwijl ze even zachtjes tegen het desbetreffende kindje praat. Dit hele tafereel kan makkelijk meerdere minuten in beslag nemen.

De mama hier ten huize doet dat nét iets anders. Het is een iets minder lieflijk of geduldig tafereel. Maar wél iets wat – volgens onze eigen observaties – de meeste mama’s doen. Er wordt niet post gevat voor het ‘kindje-met-vuil-mondje’, maar wel àchter dat kindje. De linkerhand van mama wordt op het voorhoofdje van het kindje geplaatst en in de rechterhand van mama wordt het natte doekje in de aanslag gehouden. Let wel, dit geldt dus voor rechtshandige mama’s. Het ‘kindje-met-vuil-mondje’ wordt nu dus in een soort hoofd-houdgreep gehouden, waardoor het verder verspreiden van dat vuil rond het mondje zoveel mogelijk beperkt blijft. Met de rechterhand wordt het halve gezicht van het desbetreffende kindje schoongeveegd. De aandacht is zo goed als altijd verdeeld. Vaak worden er terzelfdertijd nog instructies of bijsturingen gegeven over het verder verloop van het tafel-, eten- of spelgebeuren. Indien er meerdere kindjes aanwezig zijn wordt de aandacht sowieso verdeeld over de verschillende kindjes. Dit hele tafereel duurt maximum 5 seconden.

Minder lieflijk. Wél erg efficiënt. En hetzelfde geldt voor heel wat ‘kind-gerelateerde-handelingen’.

Kleertjes/schoentjes aan- of uitdoen:

Schoentjes aandoen bij een kindje dat zijn/haar schoentjes niet wil aandoen, bijvoorbeeld… (Of om het even welk ander kledingstuk dat aan- of net uitgedaan moet worden en waarbij het kind in kwestie een andere visie hierop heeft dan de bijhorende ouder). Vriendinnen-zonder-kindjes gaan het gesprek aan, proberen te onderhandelen en nemen een positie in voor het kindje. Het protesterende kindje wordt zoveel mogelijk gesust. Dit is een zeer tijdsintensieve methode.

Mensen met kinderen zijn geen voorstander van tijdsintensieve methodes. Toch niet de mensen die ik ken. En de mama hier ten huize al helemaal niet. Groot voordeel dat kleine meid nu al wat groter is, zichzelf kan aan- of uitkleden en het protesteren op dergelijke futiliteiten al wat verleerd is. Maar in de baby- en peutertijd van kleine Luna werd hier – net als in zoveel andere gezinnen – geopteerd voor de kordate methode: protesterend kindje op schoot. Opnieuw in een halve houdgreep (houdgrepen blijken belangrijk in de opvoeding. Niet te onderschatten zelfs!) en schoentjes of andere kledingstukken worden respectievelijk aangedaan of uitgedaan terwijl het kindje in kwestie zo weinig mogelijk bewegings-/wriemel-/ontsnappingsrumte krijgt.

Make-up voorraad:

Dat onderscheid tussen ‘vriendinnen-zonder-kindjes’ en ‘vriendinnen-met-kindjes’ is uiteraard niet alleen merkbaar in de manier hoe we dingen aanpakken. Het zit overal ‘ingebakken’. Onze make-up, bijvoorbeeld. Grote meid is nooit echt een uitgesproken ‘shmink-madam’ geweest, maar sinds lieve kleine Luna is de focus in de make-up voorraad wel behoorlijk veranderd… Vroeger werd wat meer geïnvesteerd in leuke nagellak-kleurtjes. Om maar iets te zeggen. Dat lijkt nu een ver verleden. Je kan er immers je héle hebben en houden op verwedden dat nét op het moment dat de mama-nagels netjes gelakt zijn en het tergend langzame proces van ‘nagel-drogen’ kan starten, er een kleine nood-kreet klinkt en er een kinder-poepje moet afgeveegd worden. Of een bloedend kinderknietje van een plakker moet voorzien worden. Hoe dan ook. Altijd wel een noodgeval dat niet compatibel is met pas-gelakte-en-nog-drogende-nagels. Zelfs in het hoogst-uitzonderlijke geval dat het nagellaken wél tot een goed einde wordt gebracht, dan kan daar hoogstens een half uur trots van genoten worden. Daarna moeten er verloren strijkparels van tussen véél te smalle ruimtes gevist worden, moeten er knopen ontward worden, moet er klei van de tafel gekrabt worden, moeten er stickers van de meubels verwijderd worden,… Krasvrij houden van pas-gelakte nagels is eenvoudigweg onmogelijk.

De focus van de make-up voorraad ligt hier dus allesbehalve op nagellak. Behalve de fel-roze-met-glitters voor de kleuternageltjes. De focus ligt hier tegenwoordig eerder op concealer om het tekort aan slaap wat te ‘concealen’.

Fashionable vs sensible:

Dan heb ik het nog niet eens over de zoektocht om ‘fashionable’ en ‘sensible’ met elkaar te verzoenen, zeker als het gaat om kleren en schoenen. Witte bloesjes combineren niet zo goed met kleuterhandjes. En stiletto’s zijn niet zo praktisch om een spurtje in te zetten als de peuter op verkenning gaat.

Die leuke, hippe, maar piepkleine handtastjes zijn spijtig genoeg niet gemaakt op ‘maat’ van vochtige doekjes, knuffeltjes en de 1001-dingen die ‘standaard’ in een mama-tas zitten…

Luna zee

Die mama-dingen, ze zijn soms héél expliciet en uitgesproken, maar nog véél meer erg subtiel en bijna onbewust. Een lijstje maken is onbegonnen werk. A never-ending-story… Maar wél een leuke, boeiende story met twists en turns waar menig script-schrijver iets van kan leren… Tja, mama-dingen… 🙂

Advertenties

3 thoughts on “Mama-dingen

  1. Heel herkenbaar! Als ik een poging doe om mijn nagels te laten drogen na het lakken, dan lees ik je blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s