Projectile vomiting

Warning: explicit content. De titel is in deze nogal ‘richtinggevend’ voor de rest van dit blogje. Wie net heeft gegeten, net van plan is om aan tafel te gaan, of een gevoelige maag heeft, laat dit blogje misschien voor één keertje beter aan zich voorbijgaan…

Want het meisje-dat-nooit-ziek-is heeft hier deze namiddag toch écht wel grenzen verlegd in de categorie ‘projectile vomiting’. In die mate zelfs dat zowel het Lunaatje in kwestie als de mama enkele minuten in stilte en ergens zelfs bewonderenswaardig het rampgebied in ogenschouw namen vooraleer er tot actie (zijnde: bezorgd troosten en vooral héél veel opkuiswerk) werd overgegaan.

Om het even te situeren: Lieve kleine Luna had in de loop van de dag al enkele keren ‘buikpijn’ gemeld. Maar aangezien de buikpijn even plots als hij opkwam terug werd vergeten telkens we op onze winkelmiddag een ijsjes- of wafelkraam kruisten, werd er niet bijzonder veel aandacht aan besteed. Aangezien mijn kleutertje ook haar middagmaal en later ook het ‘beloon-ijsje’ met héél veel smaak heeft opgegeten, werd het het hele buikpijn-verhaal een beetje vergeten.

Thuis werd de vertel-tas van juf uitgehaald (voor wie hier af en toe meeleest: ja hoor, wij zijn deze week het gelukkige gast-gezin van de tweede verteltas van de tweede kleuterklas. Wordt wellicht nog vervolgd 🙂 ). Het verhaaltje werd voorgelezen, het verhaaltje werd ‘na-gespeeld’ met de prentkaarten, het domino-spel werd gespeeld,… Het domino-spel werd vervroegd afgebroken omdat Luna er geen zin in had. Het ging niet. De concentratie was weg. En eigenlijk zou dit voldoende moeten geweest zijn als ‘alarm-signaal’ voor grote meid. Want kleine meid zag zo uit naar ons namiddagje ‘verteltas’. Het gebrek aan interesse voor het domino-spel was eigenlijk best vreemd. Maar ze wist dat er ook nog kleurplaten in de tas zaten en die wou ze graag ook nog maken. Ok. Geen probleem. Kleurplaten en stiften werden klaargelegd. Grote meid verliet een hàlve seconde de ruimte en… daar was het dus… Projectile vomiting!

Echt waar, ik snap niet hoe het fysiek mogelijk is voor een meisje van iets groter dan 1 meter om zo krachtig, zo veel en vooral zo vér over te geven. Verbazingwekkend. En dat vond ze zelf duidelijk ook. Het bleef ook maar komen… Gelukkig vér van al het materiaal van juf (geen paniek juf!!) en al bij al viel het nog mee om de grenzen van het rampgebied af te zetten. Maar wat was dit in godsnaam?

We stonden er met ons tweetjes wat verbouwereerd naar te kijken. Veel meer dan ‘oei, mama!’ kon Lunaatje niet uitbrengen. Veel meer dan ‘e moh Lunaatje toch…’ kon mama ook niet uitbrengen.
Het was nota bene Luna die het eerst terug wat nuchterheid aan de dag legde: ‘Mama, ik denk dat ik andere kleertjes zal moeten aandoen’. Een terechte opmerking. Goed. Veel troosten moest de mama blijkbaar niet doen, want kleine meid bleek zo goed als meteen terug haar vrolijke zelf. Ontdaan van ‘overgeef-kleertjes’ vond ze het best wel interessant om de plotselinge bedrijvigheid gade te slaan.

Vaatdoeken, handdoeken, trekker en dweil en een klein meisje in haar blootje dat vanop afstand instructies geeft: ‘Daar is ook nog een beetje overgeef mama! En oh daar! Daar nog veel hoor mama! En kijk eens daar! Ik heb zoooooo ver overgegeven! Ver hé mama!’
In alle eerlijkheid: de initiële over-bezorgdheid van ‘mijn-kindje-is-vermoedelijk-doodziek en rij-ik-niet-beter-meteen-naar-spoed, maakte toch behoorlijk snel plaats voor een iets meer geërgerde gemoedstoestand van blijf-in-godsnaam-daar-staan-en-loop-er-niet-door!!

Bij het vullen van de wasmachine kreeg grote meid nog droogweg de opmerking van kleine meid ‘mama, er hangt overgeef aan je trui’. Mama checkte de trui, maar vond geen overgeef… ‘Neen mama, achteraan je trui, zo bovenaan. Daar hangt er overgeef.’ Ze had gelijk. Maar huh? Hoe heeft ze dat gepresteerd? Ik was niet eens in dezelfde ruimte toen het hele drama zich ontrolde…

projectile vomiting

Intussen zit het kleine meisje in bad. Vrolijk te zijn. Met de visjes uit de verteltas. Alsof er hélemaal niets aan de hand is…

visjes juf

Advertenties

2 thoughts on “Projectile vomiting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s