Boek en boef

Weekends zonder specifieke plannen. Kent u die? Dat zijn van die weekends die rustig starten maar héél snel volgepropt raken met het ene evenement na het andere. Hier althans… Meestal (en gelukkig!) allemaal even leuk… Maar soms wel een beetje druk.

Dit weekend wordt er hier zo eentje. Zaterdag werd nog al bij al rustig gestart met de wekelijkse kleuterdans. Na de ‘billen-boogie’, de ‘wiebelpolitie’ en het ‘zonder-kapstokjes-dansen’ (de danstermen zijn niet meer wat ze vroeger waren…) was het plan hier om de rest van de zaterdag rustig te cocoonen.

Dat draaide toch nét iets anders uit. Want dit weekend organiseerde een enthousiast koppel hier in het dorp een tweedehandsboekenbeurs. Met verwenbordjes bij de koffie/thee/wijn/… Vandaar hun niet mis te verstane titel voor het evenement ‘boek en boef’. We zouden ‘eventjes’ binnen springen. Ha. Ja. Wij dus. En eventjes. Op een plaats waar duizenden boeken aan spotprijzen werden aangeboden? Hmmm…

Het werd al snel ‘de rest van de voormiddag’. Zalig snuisteren en een gigantisch aanbod aan boeken met de meest uiteenlopende thema’s, recent en minder recent, maar allemaal aan de wel héél erg democratische prijs van 0,50 euro tot 3 euro!! Boeken waar ik al stond naar te watertanden deze week, maar die in de boekhandel zo’n 25 euro kosten. En die kreeg je hier cadeau voor 2 euro!! Ja, dan hoef je er voor ons geen tekeningetje bij te maken…

Kleine meid leefde zich uit in het aanbod kinderboeken. Iedere boek waar ook maar iets of wat roze of glinsters op te vinden was, werd met héél veel aandacht gekeurd. En bijna altijd goed bevonden. Het terugleggen van boeken ging gepaard met het nodige tegenstribbelen en argumenten aanhalen waarom Luna dat boek toch écht in haar collectie wilde. Kiezen, het blijft moeilijk. En het blijft ook altijd een beetje verliezen.

tiny op ballet

Dat was voor grote meid niet anders. Het liefst bleven we er het ganse weekend plakken, tussen al die boeken, al die verhalen, al die mooie vertellingskes… En wat prijs ik mezelf gelukkig met een dochtertje dat al even gek is op lezen en voorgelezen worden als de mama…

Luna vond er al snel een vriendje dat zonder twijfel even gek is op boeken als mijn kleine meisje.

warre

De vier-jarigen keuvelden gezellig over hun aanwinsten en wisselden de verhaaltjes vrolijk uit. Hij koos voor ridders en dinosaurussen. Zij koos voor prinsessen en danseressen. Maar elkaars boeken, die vonden ze best wel interessant!

warre en luna

Zàlig vind ik dat, om haar zo bezig te zien! Genietend. Steeds opnieuw genietend. Van alles wat ze op haar weg tegenkomt. Vriendjes, boeken, verhaaltjes,…

En verwen-cola’s. Die ook. Want naast de ontelbare boeken was het evenement wél getiteld ‘boek en boef’. En een organisator die doceert op hotelschool Spermalie, die heeft wel een reputatie hoog te houden. Wat zonder meer en met verve lukte! Onweerstaanbare versgemaakte chocomousse en soesjes… En aan even democratische prijs als de vele boeken die centraal stonden.

'boef'

Wie er zin in heeft: morgen kan u ook nog de ganse dag terecht in ‘boek en boef’. Méér dan een aanrader. Eigenlijk meer een ‘must’… Wij vertrokken glunderend met een grote buit aan leesmateriaal. We hadden zin in nog meer, maar de voorraad die we uitkozen was al behoorlijk zwaar om dragen. We zijn hier hélemaal klaar voor grijze, natte, koude herfstdagen waarin we eindeloos kunnen lezen en voorlezen.

boeken

Oh ja… alles is ten voordele van een Indisch weeshuis. Dus u steunt er ook nog eens een goed doel mee. Zotjes, toch?

En als u ons nu wil excuseren. Ons weekend-zonder-plannen bestaat verder nog uit het helpen verhuizen van een vriendin (van grote meid), speelnamiddag met een vriendinnetje (van kleine meid), de wekelijkse boodschappen, shoppen (dat is iets anders dan boodschappen, ja), tweedehandsbeurs van de gezinsbond bezoeken, nog enkele bezoekjes afleggen, buitenspelen, meedoen aan table d’auverschot van 11.11.11, ‘buren bij kunstenaars’ bezoeken, morgen nog een pretparkbezoekje,… en ‘cocoonen’, dat gingen we ook nog doen dit weekend…

Advertenties

5 thoughts on “Boek en boef

  1. Ik zie daar alvast 2 boeken liggen waarvan ik heel erg genoten heb… De schaduw van de wind is prachtig, en Stoner is in al zijn eenvoud een geweldig boek! Geniet ervan!

  2. Jaloers, jaloers! Gisteren en vandaag was er ook de jaarlijkse boekenverkoop in de Brugse stadsbibliotheek. In Lichtervelde zag het er erg aantrekkelijk en ‘verfrissend’ uit. In Brugge daarentegen werd de massa boeken en CD’s aangevallen door een nog grotere meute aan publiek. (Hoe komt men jaarlijks aan zo’n grote voorraad die afgeschreven wordt?) Duwen en wringen in een besloten en warme ruimte. Ik denk dat ik het bij het tweede boek voor bekeken hield en de rust en zuurstof opzocht op een terras met een koffietje en een dik naslagwerk “Het kleiboek”. (Boek: 1 euro; koffie: 3 euro) Proficiat met de vangst Elke!

    • Ja Luc, Lichtervelde is ‘the place to be’ hé voor zo’n zaken :-). Als het volgend jaar opnieuw georganiseerd wordt, dan laat ik het op voorhand weten. Dan kunnen we er misschien eens een Lichtervelds dagje van maken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s