Positief opvoeden

Dat positief opvoeden, wij zijn daar gewéldig voorstander van. Niet dat het hier steeds lukt. Of evident is. Of makkelijk zou zijn. Maar we doen ons best… Al loopt het soms toch wel eens fout.

Grote meid wil niets liever dan Lunaatje opvoeden tot een gezonde, zelfbewuste meid met een gezond lichaamsbeeld. Uiteraard. Welke mama wil dat nu niet?
* Lieve kleine Luna krijgt daarom dagelijks een gezond ontbijt. Wat het Lunaatje in kwestie helaas niet dagelijks met evenveel enthousiasme opeet. Soms wil ze niet. Soms heeft ze naar eigen zeggen geen honger. En soms duurt het zo tergend langzaam om die ene boterham op te eten dat de boterham samen met het Lunaatje in de auto wordt gedropt. En vaak genoeg is zelfs de auto-rit naar school niet lang genoeg om die ienie-mienie boterham op te eten. Als u ’s morgens op de speelplaats een klein meisje met blonde vlechtjes zenuwslopend traag op een stukje boterham ziet knabbelen: hoogstwaarschijnlijk is het Luna. En ja, ik weet dat het niet hoort, een meisje mét ontbijt op school afzetten. Maar volgens alle boekjes en pedagogische adviezen is dat o zo belangrijk, een gezond ontbijt. Volgens het schoolreglement en de richtlijnen van juf is het eveneens erg belangrijk om de kindjes op tijd naar school te brengen. Maar soms, heel soms, zijn die twee dingen moeilijk te verzoenen. U hoeft niet te suggereren dat we hier wat vroeger moeten opstaan zodat de ochtendroutine op een vroeger tijdstip kan starten, want voldoende nachtrust schijnt ook wel belangrijk te zijn. Kijk. Soms lukt het hier niet hoor, om alle regeltjes moeiteloos met elkaar te verzoenen.
* We werken hier uiteraard niet alleen aan een gezond ontbijt. Kleine Luna krijgt dagelijks 1 koek en 1 stuk fruit mee naar school. Nieuwe regel hier ten huize. Er moet meer fruit ‘gesnoept’ worden. Grote meid was al voorbereid op een protest-actie van dochterlief. Want twee koeken, dat is toch lekkerder dan 1 koek? Ja, in de leef- en eetwereld van de mama wel. Maar Luna vindt het gelukkig allemaal best. Het meisje blijkt gék op fruit. Go figure!
* De realiteit leert ons hier ten huize helaas ook nog iets anders: kleine meid leert, observeert en kopieert wat grote meid doet. Zucht. Tjah… En grote meid? Die doet hard haar best om gezond te leven. Gezond te eten. Gezond en genoeg te bewegen. Dat lukt behoorlijk. Maar de weegschaal en de mama, het blijft een érg moeilijke relatie. En ook al proberen we er hier zo bewust mogelijk mee bezig te zijn en zo positief mogelijk rond lichaamsbeeld te werken, Lunaatje was al meer dan eens getuige van een zuchtende en klagende mama die weeral eens niet in dat favoriete jurkje of leuke broek paste. In mindere mate was ze ook al eens getuige van een uitbundige mama die opeens weer wél in iets paste. En de vreugde van iets ‘dat past’, dat heeft kleine meid al goed begrepen. Enkele dagen geleden een bijna euforisch meisje op de achterbank van de auto: ‘Kijk mama, ik pas in mijn zonnebril!!’

En dat positief opvoeden, blijkbaar mag je daar ook niet in overdrijven. Getuige ons gesprek van deze avond:

Grote meid: ‘Lunaatje, ik ben trots op jou!’
Kleine meid: ‘Weeral, mama?’

Euh… ja… we zullen de positieve bekrachtiging hier wat meer proberen te doseren…

Advertenties

2 thoughts on “Positief opvoeden

  1. Levert een ‘perfecte’ opvoeding (en wat is dit dan?) ook een perfect persoon af? Maar welke man wenst er een perfecte vrouw? Dat levert enkel faalangst, onzekerheid of een minderwaardigheidscomplex op. Liever iemand met een hoek af, maar dan mag de opvoeding niet perfect zijn geweest….

  2. Ik denk ook inderdaad de tijdgeest. Ik was een Lunaatje begin zestiger jaren. Mijn moeder was al 40 toen ik geboren was. Tantes, buurvrouwen etc. waren ook geen twintig. Ik kan me niet herinneren mijn moeder daar ooit over horen praten, dat er iets niet pastte of dat ze daar van baalde. Niemand eigenlijk. De mannen ook niet. Je zag er uit zoals je er uit zag. Mijn moeder had lippestift en poeder. Nou dat vond ik al heeeeel wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s