Kleine meid op je kinderfiets

Ze fietst. Mijn kleine meid fietst. Weliswaar nog met zijwieltjes. Maar ze fietst! Op haar eigen grote-meisjes-fiets. Die ze van peter nonkel Tijs heeft gekregen als nieuwjaarsgeschenk. En waar ze zo ontzettend trots op is!

Vorige week mocht ze voor het eerst eens buiten fietsen. Luna op de fiets, mama ernaast en tante Suzy met nichtje Linde in de wandelwagen als getuigen. En wat ging dat goed! Zo goed dat we dit weekend al een heuse ‘fietstocht’ ondernamen: hélemaal met de fiets van ons huis tot bij oma en opa. Toch wel zo’n anderhalve kilometer. Voor mijn kleine meisje een niet te onderschatten onderneming!

En dat ging gepaard met de nodige instructies van een altijd-overbezorgde-mama:
– Zéker doen wat mama zegt, want fietsen langs de openbare weg (weliswaar op het voetpad) blijft gevaarlijk!
– Mama zegt telkens tot welk punt kleine meid mag fietsen. En kleine meid MOET zich daar aan houden. Anders is het onmiddellijk gedaan met al dat gefiets.
– De fietshelm moet op.
– Altijd stoppen met fietsen als het voetpad stopt. Of het nu om de hoek van de straat of een oprit of een inrit van een winkel gaat, het blijft gevaarlijk
– In tunnels wordt niet gefietst. Dat gaat te snel naar beneden en daarna te lastig naar boven. Maar deze regel sprak een beetje voor zich, want kleine meid zag de afdaling noch de klim echt zitten.

Maar ze doet dat goed, mijn lieve kleine meisje! Zo goed, dat we vandaag naar school gefietst zijn. Nu ja, niet ‘we’ natuurlijk. Luna fietste. Mama wandelde ernaast. Alhoewel, ‘wandelde’… Lunaatje zorgt er wel voor dat de fietstocht een behoorlijke interval-training wordt voor grote meid. Soms gaat het traag. Erg traag. Tot stilstaand, eigenlijk. Waarop mama ‘mag’ duwen. Waarna het meestal eventjes op een gezapig tempo verder gaat en we vrolijk naast elkaar wandelen/fietsen. Helaas wordt dit maar al te vaak gevolgd door een versnelling waarbij grote meid een sprintje mag inzetten om haar fietsende kleine meid bij te houden, tot de orde te roepen en te behoeden voor de 1000-en-1 gevaren die overal op de loer liggen. Of waarvan grote meid dénkt dat ze op de loer liggen.

Vrachtwagens rijden zo snel en zo dicht bij voetpaden. En stel nu dat Luna opeens scheef gaat fietsen en van dat voetpad afdondert? En voetpaden zijn zo hard en hebben zo’n scherpe rand aan de kant van de goot. Wat als ze daar met haar hoofdje op valt? Ze heeft wel een helmpje op, maar toch hé mensen. Maar toch… Ze wordt zo snel groot. En grote meid moet écht leren om haar kleine meisje wat meer los te laten. Lunaatje is best wel voorzichtig. En ze doet dat best wel goed, dat fietsen. Maar toch hé mensen. Maar toch…

fietsend lunaatje

Mijn kleine meid op haar kinderfiets…

Advertenties

4 thoughts on “Kleine meid op je kinderfiets

  1. Weeral een mijlpaal! En helemaal roze!
    Eén kleine tip: zet ook zo’n kinderfiets altijd stevig vast, want er zijn “boze” mensen die zo’n lief roze fietsje durven stelen…

  2. Zat van de week nog een filmpje te kijken toen mijn dochter voor het eerst zónder zijwielen fietste. Hou het goed vast, het gaat al snel genoeg. Volgende week betrekt ze haar eerste koophuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s