Huisje voor en na: de buitenkant

Begin januari 2012 verhuisden we met ons tweetjes, kleine meid en grote meid, naar ons eigen huisje. Een instapklaar huisje. Met tuintje. En terras. En garage. Ons eigen stekje!

Maar ‘instapklaar’ heeft ook wel z’n beperkingen. Ons huisje moest nog omgetoverd worden in ons thuisje. Er werden geen grote structurele verbouwingen verricht, maar toch zijn we al een eindje aan het ‘klussen’. Of beter gezegd: we laten klussen. Niet zo handig, wij…

Omdat we al eens durven vergeten hoeveel werk er eigenlijk al verzet is, probeer ik hier in een blogberichtje toch eens een overzichtje te maken. Voornamelijk voor onszelf. Als geheugensteuntje. Maar leest u gerust mee…
Voor trouwe lezers, nieuwe lezers, ééndagslezers of toevallige passanten: er was al de ‘voor en na’ van tuin/terras en de ‘voor en na’ van de veranda, nu volgt dus de ‘voor en na’ van de buitenkant…

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden. We komen dus maar meteen ‘to the point’. De voor- en na foto’s:

Huisje VOOR:

HPIM2334

HPIM2335

Huisje NA:

HPIM2459

HPIM2462

Voor wie de werken meer in detail wil kennen: hierbij een overzichtje van de werken:

De voorkant:
– Tussen de oprit en het zijpaadje stonden een ‘hoog’ en een ‘laag’ scheidingsmuurtje. Het lage muurtje werd door lieve papa/opa verwijderd. Op die manier is de oprit nu breed genoeg om twee wagens op te parkeren. Altijd handig, extra parkeerruimte…
– De zijkanten van de buitentrap werden gevoegd. Dat was hoognodig. De trap werd zo’n 15 jaar geleden gemetst en werd nooit opgevoegd. Niet gezond voor zo’n zijmuren…
– Het muurtje tussen het zijpaadje en de oprit werd gevoegd. Idem als de zijmuren van de trap: hoognodig!
– De trap werd betegeld en de zijmuren voorzien van arduinen ‘dek’platen. Een werkje dat zeer vakkundig werd gedaan door de vloerders van Deblaere-Van Iseghem! De mannen leverden vakwerk!! Het was nochtans geen dankbaar werkje: Geen enkele trede was gelijk, de trap liep scheef en een 15 jaar oude trap die nog steeds niet werd betegeld is allesbehalve een mooie aanblik. Maar zoals gezegd: ze leverden vakwerk! De ongelijke treden en scheef lopende trap zijn onherkenbaar…
– Het muurtje tussen het zijpaadje en de oprit werd ook voorzien van arduinen ‘dek’platen.
– Er werd een nieuwe voordeur geplaatst. Omdat grote meid de oude voordeur niet mooi vond. Hij paste hélemaal niet in het eindplaatje dat wij voor ogen hadden voor ons huisje. Maar de oude voordeur had vooral veel technische mankementen. Hij sloot niet meer goed en liet zowel koude als geluid ongefilterd binnen. Dus werd hier gezocht naar afbeeldingen van voordeuren die wél in de smaak vielen van grote meid. Er werd er eentje gevonden. De afbeelding werd doorgemaild naar de timmermannen en door hen op maat gemaakt. Vader en zoon Verhalleman uit Oostnieuwkerke maakten er een juweeltje van… Hélemaal wat grote meid wou! Tot in de kleinste details! We konden niet méér tevreden zijn! Ook de ‘installatie’ van de nieuwe voordeur verliep vlekkeloos. Dat was nochtans geen evidentie, want de gang was inmiddels netjes geschilderd en behangen en daar wilden we uiteraard geen beschadigingen aan. Maar zoals gezegd: vakmensen! Perfect gemaakt, perfect geïnstalleerd en hélemaal wat grote meid wilde!
– De grootste ‘make-over’ kwam er met de schilderwerken. De aanloop naar de schilderwerken was een klein beetje met vallen en opstaan. De voegen van ons huisje waren in slechte staat. In zeer slechte staat. Er werd beslist om te kaleien en daarover te schilderen. Om de gevel op die manier te versterken. Maar na een vochtbehandeling van de muren en op het moment dat de kalei-werken zouden beginnen, bleek toch dat de voegen àl te slecht waren. Zelfs om te kaleien. Dus werden alle oude voegen eerst uitgescheven en terug netjes opgevoegd door een lokale metser. Toen de schilders daarna terug langskwamen om aan het eigenlijke werk te beginnen, waren ze blij verrast door het mooie voegwerk. Kaleien leek niet meer aan de orde. Dus werd in overleg beslist om het toch maar bij schilderen te houden. Schilderwerken Van der Steene heeft hier héél mooi werk geleverd. De afwerking werd tot in de puntjes verzorgd en de service was dik in orde. Ze gingen ook een stapje verder dan louter de schilderwerken: er werden nog openstaande kieren netjes weggewerkt, de nieuwe huisnummers werden door hen bevestigd, kleine mankementjes werden opgelost,… Het nieuwe kleur op onze gevel, voordeur, ramen en garagepoort zorgden voor een nieuw huisje! En nu het ‘ons’ kleur is, voelt het ook eindelijk écht als ‘ons’ huisje…
– De oprit, waar intussen een ‘verzakking’ werd vastgesteld, werd volledig uitgebroken en heraangelegd. Een huzarenstukje waar we opnieuw vloerders Deblaere-Van Iseghem voor hebben aangesproken. Zij hadden al onze onmogelijke trap aangepakt en de oprit werd in dezelfde Aziatische blauwsteen omgetoverd. Opnieuw geen evidentie, want de ‘hellingsgraad’ van de oprit moest aangepast worden. En er was ook iets met buizen en leidingen en zo. Maar op dat punt was grote meid al afgehaakt. Too much information en zo… Om een lang verhaal kort te maken: er werd hier opnieuw fantastisch werk geleverd! Onze oprit ziet er schitterend uit. Mét twee ‘rijstroken’ op de schuine helling. In een ander soort steen. Om winterse uitschuivers te vermijden…
– Ook het zijpaadje werd, samen met de oprit, heraangelegd. Het zal niemand verwonderen dat ook dit werkje eenvoudiger klinkt dan het in werkelijkheid was. Volgens ons zijn de vloerders intussen al even blij als wij dat de werken hier achter de rug zijn :-). Het paadje lag immers een stuk hoger dan de oprit. Dat moest deels op dezelfde hoogte gebracht worden en daarna via een trede verder lopen. Het paadje naast ons huisje vormt nu een mooi elegant geheel met de oprit en de rest van ons huisje… Voordien was het niet zo duidelijk dat dit paadje bij ons huisje hoorde. Iedereen ging er van uit dat dit paadje naar het huis van de buren leidde. Tja, bouwvergunningen in de jaren ’70 werden soms op een vreemde manier geregeld. Waardoor we hier nu officieel met een ‘erfdienstbaarheid voor de overbouw van de doorgang aan de zijkant van de woning’ zitten. Soit. Maakt ons eigenlijk niet zoveel uit hoor, het oogt alleen een beetje raar. Maar nu het paadje in ‘onze’ tegel is heraangelegd ziet het er al wat beter uit. Naar onze bescheiden mening toch 😉
– Er werd hier een nieuwe brievenbus aangeschaft. Terwijl we dan toch bezig waren… En de vloerders waren zo lief om deze netjes en stevig op z’n plaats te bevestigen zodat dit nu een mooi geheel vormt met de rest van de oprit/paadje/huisje…
– Verder was het voornamelijk een kwestie van ‘persoonlijke decoratie’: Er werd een lantaarn-lichtje geplaatst aan de voorgevel. Kwestie van voldoende licht in de duisternis te hebben. Er werden nieuwe huisnummers geplaatst. Nu ja, we behouden hier uiteraard dezelfde cijfers, alleen in een nieuwere uitvoering. Gekregen van een lieve vriend (dank u Ward!!). En hélemaal in stijl met de rest van het huis. Er werden 2 lantaarntjes geplaatst op de trap aan de voordeur en 2 bloembakken met ‘blauwe grassen’ naast de voordeur.

De zijkant:
– Het muurtje tussen zijpaadje en oprit en de zijmuren van de trap werden uiteraard ook geschilderd.
– De zijgevel werd bewerkt tegen vocht en vanzelfsprekend ook geschilderd.
– Het zijpaadje werd heraangelegd (zie hierboven).
– Ook aan de zijkant van de gevel, meer bepaald de zijkant van de veranda en de kruipkelder (dus niet zichtbaar van op straat), werd nog een muur gevoegd.

Toch al een hele boterham als ik het zo eens bekijk… Nochtans lag onze focus het eerste halfjaar bijna uitsluitend op de binnenkant van de woning! Dat volgt nog wel eens in een volgend blogpostje… Op anderhalf jaar tijd werd ons huisje onze droomthuis. Achteraf bekeken is alles super vlot verlopen. Wat niet wil zeggen dat hier nooit gevloekt en gemopperd werd :-). Anderhalf jaar is nochtans een strakke timing voor dergelijke zaken! Zéker als we erbij vermelden dat er oorspronkelijk géén werken op onze planning stonden. Alles werd zo’n beetje ‘en route’ beslist.

Eventjes alles op een rijtje zetten is wel eens verhelderend! Veel werk verzet hier. Op relatief korte tijd! Met oneindig veel dank aan de papa/opa en mama/oma. Voor oneindig veel hulp op oneindig veel vlakken…

Ons huis is nu écht onze thuis! Ons eigen nestje…

Advertenties

8 thoughts on “Huisje voor en na: de buitenkant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s