Huisje voor en na: de veranda

Enkele blog berichtjes geleden brachten we het hier al even ter sprake: die beloofde voor- en na foto’s van ons huisje, dat blijven we hier maar uitstellen! Er valt immers altijd wel nog iets te veranderen, iets bij te kopen, iets te schilderen, iets te renoveren… Al begint de realiteit toch wat door te sijpelen: een huis is nooit helemaal àf…

Deze week was (en is!) het hier weer vooral sakkeren op de werkmannen! Niet op hun werk, want daar hebben we nog niets van gemerkt. Daar wringt het schoentje net. Er werd beloofd ‘begin mei’, dat werd ‘halfweg mei’ en intussen slaan we ‘eind mei’ als tussenstap zelfs over, want de huidige beloften/vooruitzichten spreken van halfweg juni. Zucht. Dat gaat dan om de kalei- en schilderwerken van de buitengevel. Niet echt iets waar we zelf aan kunnen beginnen. Dus wordt het wachten. En de andere werken die ook nog in het verschiet liggen, de her-aanleg van de oprit, die moeten dus ook maar opschuiven, want die kunnen pas aanvatten als die kalei- en schilderwerken achter de rug zijn. Nog eens zucht dus. En gemopper. En geklaag. Al helpt ons dat maar weinig vooruit, maar kom,… Stoom aflaten is ook al eens nodig!

Er is gelukkig ook leuker nieuws. Zaterdag wordt hier de oude, handmatige zonnewering boven de veranda verwijderd en ingeruild voor een moderner, automatisch model. Mooi moment om even een ‘voor en na’ van de veranda te schetsen…

Net als in de rest van het huis, werden hier geen structurele of grote veranderingen gedaan. Alleen wat ‘naar onze hand’ gezet. Zo zag de veranda er uit op de foto’s van immoweb:

Veranda VOOR:

veranda huisje

HPIM1255

Niets mis mee eigenlijk. Alleen wat ‘rommelig’. De vorige eigenaars hielden hier een kinderopvang en de veranda was de voornaamste plaats waar dit gebeurde. En kindjes en rommel dat gaat nu eenmaal héél goed samen…

Veranda NA:

Wij maakten van de veranda vooral een deel van de woning die écht als extra leefruimte gebruikt wordt.

veranda

HPIM2202

HPIM2203

HPIM2201

Misschien niet meteen veel zichtbare verschillen, maar toch even een opsomming van de werkjes:

  • Opa schilderde een groene balk aan het plafond in de veranda wit, zodat die balk niet langer opvalt en netjes in het interieur opgaat. Wellicht niet onmiddellijk zichtbaar op de foto’s, maar neem het even van mij aan: het maakt een groot verschil!
  • Er werden zonnewerende maar niet-verduisterende rolgordijnen opgemeten, gemaakt en geplaatst door Heytens. Niet echt goedkoop, maar zijn geld meer dan waard! Het kan immers behoorlijk warm worden in zo’n veranda… (Vandaar ook de plaatsing van externe, automatische zonnewering op het veranda-dak. Maar die moet zijn nut nog even bewijzen vooraleer we hier de lofzang zwaaien!)
  • We zijn zo blij dat we een ‘redder-in-elektriciteit-nood’ hebben! Bram is een vriend van nonkel Tijs. En ook wel van de BFF. En buurjongen van oma en opa. En dus onze hulplijn voor alles wat van ver of dichtbij met licht-en-elektriciteit-troubles te maken heeft! Die Bram dus. Die hier ook soms eens meeleest (*zwaait even naar Bram*). Bram zorgde voor verlichting in de veranda. Centraal boven onze tafel werden spotjes geplaatst en de wandverlichting werd vervangen door iets wat wij liever zien. En wat vooral meer licht geeft. Toch wel een vereiste bij verlichting, dat licht geven. Vinden wij toch… Er werden tot slot ook enkele schakelaars en stopcontacten verplaatst zodat die op een meer ‘logische’ plaats kwamen te staan.
  • Een achtergebleven ‘bak/kast’ van de vorige bewoners werd platgelegd in de veranda en van kussens voorzien. Die doet nu dus netjes dienst als bank met extra zitplaatsen én er werden rieten manden in geschoven zodat kleine meid er haar speelgoed in kwijt kan!
  • Verder was er hier voornamelijk sprake van ‘inrichten’: de ruimte visueel in twee delen middels een Ikea kast. Achter die wand het bureau van grote meid. Het grootste stuk van de veranda wordt ingenomen als speelruimte voor Luna. En onze keuken tafel.

De veranda is intussen uitgegroeid tot één van onze favoriete plekjes in ons huisje. Bij slecht weer is dit ons verlengde van living en keuken. Bij mooi weer (huh? Hoe voelt dat ook al weer? Mooi weer??) is dit ons verlengde van terras en tuin… Dit is onze échte lééfruimte. En bijgevolg is het vaak genoeg opnieuw een rommel-ruimte. Maar nu is het wel onze rommel. Dat maakt toch wel een verschil 🙂

Advertenties

3 thoughts on “Huisje voor en na: de veranda

  1. Pingback: Huisje voor en na: de buitenkant | Love, life and Luna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s