Sprongetjes groot en klein.

Even een korte update over grote en kleine meid. Niet dat er zo’n grote veranderingen te melden zijn, maar we willen graag dat u mee blijft…

Dus. Laat ons maar starten met kleine meid. Na amper 4 dagjes als schoolgaande kleuter zijn toch al enkele ‘sprongetjes’ in haar ontwikkeling merkbaar. Oh, wat klinkt het allemaal pedagogisch onderbouwd en zo… Maar goed, die ‘ontwikkelings-sprongetjes’, wij zijn daar wel geweldig fan van.

 • Wat maanden en weken niet lukte, lukt nu plots wel: lieve kleine Luna telt van 1 tot 10! Met alle cijfertjes in de juiste volgorde en zonder cijfertjes te negeren. Ze had lange tijd een aversie tegen ‘3’, maar intussen lijkt de afkeer voorbij en wordt ook de ‘3’ in het rijtje opgenomen. Oef. Dat hebben we dus ook al weer gehad.
 • Ze is al een tijdje fan van verschillende ‘vormen’. Maar nu worden wandelingen / autoritjes / fietstochtjes /… nog interactiever door het voortdurend benoemen van alle cirkels, vierkanten en driehoeken. Wellicht zit juf Sara daar voor iets tussen, want we vinden niet onmiddellijk een andere aanwijsbare aanleiding voor die verhoogde interesse.
 • Ook de kleuren worden nu opeens véél meer benoemd. En juist benoemd. En er wordt gezocht naar voorwerpen, kleertjes, foto’s, afbeeldingen,… met dezelfde kleurtjes.
 • Lieve kleine Luna gaat al een half jaartje flink op haar potje. In de crèche verliep dat – letterlijk en figuurlijk- vlekkeloos. Thuis moest af en toe nog eens gewezen worden op het feit dat het toch al een tijdje geleden was dat Lunaatje pipi had gedaan en zou ze toch niet even op potje zitten? Wat telkens met een koppige ‘neen’ werd beantwoord. Sinds de schoolstart geeft kleine meid flink zelf aan wanneer ze naar het toilet wil. En liefst effectief op het toilet. Het potje wordt stilletjesaan verbannen…
 • ’s Nachts ververst ze zichzelf. Ja. Grote meid is er nog niet helemaal uit of dat zo’n positieve ontwikkeling is, want het komt we duur in de pampers, maar goed… Van zodra Luna voelt dat de pamper nat wordt, staat ze op, neemt een verse pamper uit de verzorgingstafel, doet haar pyamabroek en natte pamper uit, trekt haar verse pamper aan, pyamabroek terug aan en kruipt terug in haar bedje. Zelfstandig meisje! Héél flink en zo! Maar ’s morgens vindt grote meid dan zo’n 3 of 4-tal nauwelijks gebruikte pampers in het Luna-kamertje.
 • Aankleden doet ze zo goed als helemaal alleen. Alleen voor T-shirts en truien heeft ze nog wat hulp van mama nodig. Ah ja, want dat moet helemaal over het hoofdje en soms blijft zo’n T-shirt al eens halverwege ‘blokkeren’. En dan is het van ‘help mama! Is donker!’. Maar voor de rest: ze doet dat goed! En het lukt zelfs behoorlijk vlot… Wel even opmerken dat grote meid ALTIJD de avond voordien de kleertjes kiest en klaarlegt. De kledingkeuze aan Luna overlaten, daar zijn we nog lang niet aan toe… Al vindt ze zelf van wel.
 • Op vlak van ‘taal’ en spreken is er hier nog nooit een probleem geweest. Lunaatje is een spraakwaterval en begon al héél vroeg te praten. Maar sinds de schoolstart is ook op dat vlak opnieuw een sprongetje gemaakt. Werkwoorden worden juist vervoegd, er worden volzinnen gesproken,… Ze wordt groot!
 • Voor alle duidelijkheid: we hebben hier zeker geen wonderkind in huis! Het gaat eerder over ‘sprongetjes’ dan over grote kloven die overbrugd worden! En niet alles gaat altijd van een leien dakje. Haar enthousiasme voor school, bijvoorbeeld. Ze is nog steeds blij om naar de klas te gaan en juf Sara blijft haar grote held. Maar die speelplaats, daar blijkt ze niet zo’n geweldige voorstander van. Woensdagmorgen was er al een klein pruillipje, maar deze morgen was er sprake van een heuse huil- en krijsbui! Inclusief schoppen, slaan en een impressie van een gekeeld varkentje geven… Niet leuk om haar zo achter te laten!

Oh ja, ik zou het hier ook nog even over grote meid hebben. Die maakt eigenlijk niet zo bijzonder veel noemenswaardige sprongen hoor… Maar met wat goeie wil vinden we er wel enkele:

 • Inmiddels is grote meid aan haar 5de week Weight Watcheren toe. En er is inmiddels ook 5kg af! Woohoo!! Blij, blij, blij! Dat gaat bijzonder vlot eigenlijk. En dat Weight Watcheren online, wij zijn daar wild enthousiast over. Geen bijeenkomsten, geen verplaatsingen, geen wekelijkse betalingen. Maar gewoon thuis, achter de computer. Braafjes invoeren wat werd gegeten. En de computer rekent dan de punten uit. Er wordt hier nu véél evenwichtiger en gezonder gegeten. Zonder zware inspanningen. Yep! Wij zijn fan!
 • De grootste aanpassing was de regel ‘drink 2 liter water per dag’. Aangezien grote meid niet gewoon is van uberhaupt iets te drinken, was dat wat minder evident. Maar na enkele dagen zat de nieuwe gewoonte er al in. En we moeten nu ook al niet meer na ieder glas naar het toilet spurten. Het went blijkbaar… En de cola-light verslaving is verdwenen als sneeuw voor de zon. Ha ja, want na 2 liter water is er écht wel geen ‘dorst’ meer over om ook nog eens cola light te drinken.
 • Grote meid leert warempel nog behoorlijk koken door al dat punten tellen. Er worden hier nu dagelijks inspanningen gedaan om een gezonde, lekkere maaltijd op tafel te toveren. Voorlopige favoriet: de gratin van macaroni, tonijn en mozarrella. Njammie! Vanavond staan er twee tortillawraps met garnalen, tomaatjes, courgette, champignons en guacamole op de menu. En dagelijks versgemaakte tomatensoep. Krijgt u al honger?
 • Sinds Lunaatje naar school gaat moeten we hier opeens rekening houden met schooluren! Was dat even wennen! Want glijdende uren op het werk en een flexibele crèche, dat is nu helaas van geen tel meer. Om 8.30u gaat de schoolbel en Lunaatje moet voor het belgerinkel op de speelplaats zijn. Dus staan we hier nu flink en voorbeeldig iedere dag om 7u op. Een vast uur om op te staan. Dat zijn wij niet gewoon. Maar het doet ons duidelijk wel deugd… Geleidelijk aan wennen we wel aan dat nieuwe ritme!
 • ’s Avonds wordt het Lunaatje ook wat vroeger in haar bedje gestopt. Om 19u is de kleine meid behoorlijk uitgeteld, dus het ‘naar-bed-gaan-ritueel’ werd hieraan aangepast. En grote meid gaat ook wat vroeger slapen. En kijk: wij zijn beter uitgerust! De gezonheidstips schrijven hier zichzelf tegenwoordig…
 • Dat nieuwjaars-voornemen om eens meer uit te gaan, dat werd hier de laatste tijd nogal letterlijk genomen. Afgelopen weken ging grote meid ieder weekend uit eten. Ieder weekend, ja! Met oneindig veel dank aan babysitters oma en opa! Maar we zullen het volgend weekend misschien toch wat rustiger houden. En de babysitters ook eens een vrij weekendje gunnen… Al staat er wel een zaterdagavond met de BFF op de agenda! Tja, dat sociale leven krijgt in 2013 ook een boost, zeg :-).

Er is nog véél ruimte voor verbetering, maar wij doen ons best, hier ten huize ‘Love, life and Luna’…

Advertenties

One thought on “Sprongetjes groot en klein.

 1. Pingback: De allereerste allerlaatste schooldag | Love, life and Luna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s