Broodpudding for dummies

Nog eentje om het af te leren??

Ja, ik weet het. Twee dagen op rij een receptje posten, dat is hier niet gebruikelijk. Het wordt ook écht geen nieuwe gewoonte, beloofd! Maar kijk, onze laatste dagjes ziekteverlof zijn aangebroken, grote meid voelt zich fit genoeg om ‘iets’ te doen, de weersomstandigheden laten niet echt veel buitenactiviteiten toe (tenzij goed ingepakt, maar grote meid heeft een klein beetje schrik om een oorontsteking op te lopen en met een net-geopereerd-oor is dat waarschijnlijk niet zo’n goed idee), kleine meid nam ruim de tijd voor een middagdut, maar vooral: we hadden hier behoorlijk veel ‘restjes’ in huis waar nodig een bestemming moest voor gevonden worden. Het werd de vuilbak of de keuken…

De restjes brood, ei, suiker en chocolade hebben de selectie gehaald. En zo werd het broodpudding… I know, broodpudding is waarschijnlijk al ‘for dummies’ an sich, want héél makkelijk om te maken. Maar u zou er versteld van staan hoeveel poepsimpele receptjes grote meid al heeft doen mislukken. En er is blijkbaar niet echt eenduidigheid over hoe je broodpudding maakt, want grote meid vond en hoorde ontelbare varianten. En dan ging het niet alleen over de ingrediënten (rozijntjes, noten, appel, banaan,… keuze te over!), maar ook over de bereiding. Eierdooiers opkloppen met de suiker? Of toch maar de suiker in de melk? Eieren op z’n heel erin of toch maar scheiden? Kijk. Van zo’n tegenstrijdige adviezen slaat grote meid dan een beetje tilt.

Oplossing: we maakten er hier een klein beetje onze eigen versie van. En selecteerden telkens de meest eenvoudige werkwijze uit de uiteenlopende receptjes. Ik zei het toch al: ‘for dummies’.

Nog even een voorafgaande waarschuwing: met onderstaande hoeveelheden kan je de hele familie bevoorraden! Tja, wij hadden nu eenmaal veel restjes…Voor wie broodpudding wil maken voor een gemiddeld gezin: eenvoudigweg alle ingrediënten halveren.

Dus here it goes: Broodpudding for dummies:

Nodig:
– 600 gram oud brood (alle soorten brood door elkaar! Bij ons maakte dat: twee zachte bruine pistolets, een restje peperkoek, een stukje stokbrood, bruin boerenbrood, witbrood,… alle restjes dus!)
– 1 liter melk
– 300 gram suiker (hier werd dat 200gr donkerbruine suiker, 50 gr bleekbruine suiker – ‘kindjessuiker’ dus – en 50 gr kristalsuiker. Tja, restjes hé!!)
– 6 eieren
– 200 à 300 gram chocolade (opnieuw: hier waren ’t restjes. Van de paasklok en zelfs nog van de sint! Melkchocolade en fondant door elkaar…)

Bereiding:
– doe de suiker bij de melk en laat dit even koken
– doe het brood in kleine stukjes
– doe de chocolade in kleine stukjes
– giet de melk met de suiker over het brood en plet alles fijn met een vork
– voeg er de eierdooiers bij
– voeg er de chocolade bij
– klop de eiwitten stijf en meng ze onder de rest
– giet het mengsel in een bakvorm
– alles in de oven op 175graden en 1u laten bakken

Et voila!! Broodpudding met chocolade!

PS: bijkomende opmerking: bij dit recept had lieve kleine Luna eigenlijk perfect kunnen helpen. Brood in stukjes scheuren, daar heeft ze zowat een masters degree in. En iets zegt me dat ik haar geen twee keer zou moeten vragen of ze de chocolade wou kapotmaken… Maar ze ‘middagdutte’ door het ganse recept heen…

Advertenties

2 thoughts on “Broodpudding for dummies

    • ’t Was de eerste keer dat ik het maakte, maar ’t is bijna niet te geloven hoeveel varianten er zijn op het recept voor broodpudding! ’t Smaakte in ieder geval, dus ons hoor je niet klagen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s