Dokter vs zelf-diagnose

Er zijn zo van die mensen die bij iedere lichte hoofdpijn vrezen dat ze aan een terminale hersentumor lijden, bij ieder sproetje een paniekaanval krijgen, bij de eerste niesbui in quarantaine gaan,… Ik behoor niet tot deze categorie mensen. Er zijn ook mensen die bij aanhoudende klachten naar een dokter gaan, het advies van de dokter trouw opvolgen, allert zijn wat betreft hun gezondheid,… Ik behoor – helaas – ook niet tot deze categorie mensen.

Ik behoor tot een derde categorie. Tot die groep mensen die er altijd van uit gaat dat ‘het’ wel zal overgaan, dat ‘het’ niets voorstelt, dat ‘het’ niet verder moet onderzocht worden omdat ‘het’ zomaar uit het niets is ontstaan en dus ook zomaar uit het niets zal verdwijnen. En ‘het’, dat kan dan van alles zijn: hoofdpijn, sproetjes, zwellingen, pijntjes en klachten allerlei,… Ok, het is misschien niet de meest gezonde en verstandige manier om met de zaken om te gaan, maar soms werkt het wel. Soms gaat het zomaar ineens over en was er dus niets aan de hand.

Maar soms ook niet. En dan wordt het een beetje ambetant. Zoals nu dus… Grote meid heeft al een jaar of 10 een ‘bol’ achter haar oor, ter grootte van een ei. Pijnloos. En dat zit niet in de weg. Behalve dat het eigenlijk geen zicht is, stoort het niet zo… Maar goed. Er moest ooit wel eens ‘naar gekeken’ worden. Waarom ik het net nu ter sprake bracht bij de huisarts, dat is mij zelf een beetje ontgaan, maar er werd dus een verwijsbrief geschreven voor de NKO-arts in het ziekenhuis. En in  een positieve-we-gaan-dat-hier-eens-aanpakken-bui maakte grote meid een afspraak met de specialist. Flink zo. Geen struisvogel-politiek meer.

Er werd ter voorbereiding wat ‘ge-googled’. Trouw aan de ‘er-is-niets-aan-de-hand-ingesteldheid’ werden alle negatieve berichten over tumoren en gezwellen en andere lelijke monsters genegeerd. Er werd na eigen diagnose ‘beslist’ dat het wel om een ‘vetbol’ zou gaan. Dus: even naar de specialist, dat zouden ze wel efkes vlug wegsnijden en bye bye lelijke bobbel. Dat was het plan. Dat werd ook op deze manier voorgelegd aan de NKO-dokter. Maar de NKO-dokter schaarde zich niet braafjes en volgzaam achter de zelf-diagnose.

Er moest een echo gemaakt worden. En een punctie genomen worden. De eerste punctie had niet het verhoopte effect. Er werd terloops meegedeeld dat er een tweede punctie moest genomen worden. Met een dikkere naald. Er zijn leukere mededelingen als je daar als lijdend voorwerp ligt te wachten tot iemand met een scherp voorwerp in je hals prikt. Maar goed. Dikkere naald dus. En er werd een ‘schiet-apparaatje’ ingebracht om stukjes van de bobbel los te schieten. Fantastisch. Dit was dus niet het plan. Het plan was om even een vetbolletje te laten wegsnijden. Niet om apparaten in te brengen en in mijn hals te schieten.

Bon. Punctie nummer twee lukte uiteindelijk. Voorlopige diagnose: zeker géén vetbol. Ook geen cyste. Het is een gezwel. Dat moet operatief verwijderd worden. Maar eerst moet nog bekeken worden of het goedaardig of kwaadaardig is. Afhankelijk daarvan volgt dan een nabehandeling. Of niet. We gaan er hier gemakshalve van uit dat het een goedaardige bobbel is. Hij zit er nu al 10 jaar. Zonder veel ‘kwaad’ te berokkenen. Dus zal het allemaal best wel meevallen. Maar een operatie is onafwendbaar.

Tien jaar lang zo goed als nergens last van. Uiteindelijk toch maar eens naar laten kijken. En dan met een pijnlijke hals mét grote witte plakker en mét de zekerheid van een operatie terug naar huis gestuurd worden. Zucht… Maandagnamiddag volgt het verdict. En de verdere planning.

Wordt vervolgd…

Advertenties

11 thoughts on “Dokter vs zelf-diagnose

  1. we duimen mee, hopelijk een goed druk weekend zodat je niet veel tijd hebt om na te denken want kan me toch wel voorstellen dat je dat doet…. veel sterkte!

  2. Pingback: Het dokters-rapport | Love, life and Luna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s