Over potjes en prinsesjes

Tijd voor potjestraining!

Waarom nu en niet enkele maanden eerder? Of misschien enkele maanden later? Wel, enkele maanden geleden was grote meid daar nog niet klaar voor. Ja, ik weet wel dat het kleine meid is die centraal staat in het hele potjes-training gedoe, maar enkele maanden geleden zag grote meid dat nog hélemaal niet zitten om door het huis te lopen met een dweil om verkeerd-gedeponeerde-plasjes-en-drolletjes op te kuisen. Niet dat grote meid daar nu wél met plezier naar uitkijkt, maar de motivatie is er. Of de motivatie er ook bij kleine meid is? Hopelijk. We zullen zien. En we gaan niets forceren. Maar we gaan nu wél een échte poging doen.

En we pakken dat hier ernstig aan hoor, die zindelijkheidstraining:

  • er wordt nu gestart, omdat Lunaatje nu nog anderhalve week crèche voor de boeg heeft (normale ritme, vaste structuur), dat ze daarna door oma en opa opgevangen wordt (en daar zijn ze ook voorzien van potjes en hebben ze ervaring in potjestraining – wegens grote meid én nonkel Tijs zindelijk gekregen) en daarna twee weekjes met grote meid thuis. En die twee weekjes met grote meid thuis, daarin moet én zal het lukken. Positief denken!
  • er wordt ook nu gestart omdat het nu kleedjes-seizoen is. Of zou moeten zijn. Nu ja, het regent wel en het ziet er somber uit buiten, maar het zijn hier wel zwoele temperaturen, dus kleedjes-weer! En kleedjes zijn nu net iets makkelijker als kledingstuk bij potjes-training dan broekjes… Hup, kleedje omhoog, onderbroekje omlaag en kleine meid kan op het potje!
  • er werden stempeltjes gekocht. Eigenlijk een tijd geleden al. En door oma. Die is zo voorzienig in die dingen! Kleine meid krijgt in de crèche al enkele maanden een stempeltje telkens ze op het potje gaat zitten. Of het nu een potje mét inhoud was of zonder… Dat beloningssysteem gaan we hier thuis dus ook invoeren. Maar wél alleen bij ‘geslaagde-potjes-bezoekjes’
  • er werden onderbroekjes en hemdjes gekocht. Bye bye rompertjes-tijdperk…

Image

Deze morgen mocht ze dus voor het eerst een onderbroekje aan. Boven haar pull-up pampertje, wel te verstaan. Want we hadden wél nog een woon-werk-cèche-ritje voor de boeg van minstens 20 minuten en de kleine meid weigerde al meteen op de ochtend van dag 1 van ‘de-grote-potjes-missie’ om op het desbetreffende potje te gaan. Geen ochtendplasje in het potje. Maar een Lunaatje mét ochtendplasje zonder pampertje een hele autorit in de autostoel, dat leek niet meteen een brilliant idee. Goed. Pampertje én onderbroekje dus.

Een onderbroekje met prinsesje op. We doen hier niet aan saaie-witte-onderbroekjes en al hélemaal niet als het voor lieve kleine Luna is. Niet dat grote meid met prinsessen-onderbroekjes rondhuppelt, dat nu ook weer niet, maar het ging hier nu even niet over het ondergoed van grote meid… Naast een assortiment prinsessen-onderbroekjes ligt er ook al een reeks Hello Kitty-onderbroekjes klaar (Luna kent Hello Kitty niet, voor haar is het allemaal Musti. En om eerlijk te zijn: grote meid ziet het verschil ook niet zo duidelijk eigenlijk…) en een aantal roze-met-bloemetjes-en-vlindertjes.

Ik wijk weer af van de essentie. Luna had dus haar prinsessen-onderbroek aan deze morgen. En een roze kleedje. We waren er hélemaal klaar voor, voor die potjestraining! Bij aankomst in de crèche stonden er traditie-getrouw al een handvol peutertjes Lunaatje enthousiast op te wachten. En wat deed Luna? Juist: de kleine miss ging te midden het groepje kindjes staan, zwierde haar kleedje omhoog en riep vol trots: ‘Kijk, prinsesje!!’. Waarop al die peutertjes zich een beetje voorover bogen om eens goed te kijken en te wijzen naar dat prinsesje op dat onderbroekje.

Ze weet wel hoe ze ‘the centre of attention’ moet zijn, die kleine meid van me! Als ze dat maar afleert binnen enkele jaartjes!

Advertenties

One thought on “Over potjes en prinsesjes

  1. Pingback: Potjestraining – update | Love, life and Luna

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s