Warning: Puberend peutertje!!

Oh boy! Wat zijn het hier weer boeiende tijden… Grote meid heeft het naar aloude gewoonte weer eens chaotisch druk en kleine meid neemt net nu ruimschoots de tijd om alle hoeken van het ‘peuterpuberen’ te verkennen! We waren hier niet helemaal onvoorbereid hoor. Integendeel. Er werden boekjes gelezen over die ‘terrible two’s’, er werd al eens wat peuterinfo gegoogled, er werd goed geluisterd naar leerrijke adviezen,… Maar vermoedelijk las en luisterde Lunaatje mee, want ze lijkt immuun voor iedere pedagogische verantwoorde reactie van de mama of de crèche-mevrouwen.

Dat kleine meisje lijkt wel een schoolvoorbeeld als het op peuterpuberen aankomt. Alles, maar dan ook echt àlles wat in de opvoed-boekjes wordt beschreven test ze uit. Kwestie van het onderste uit de kan te halen. En de mama van voldoende uitdagingen te voorzien, waarschijnlijk.

Image

Ik ben twee en ik zeg nee

De vraag op zich doet niets ter zake. Het antwoord is vooraf gekend, zeer voorspelbaar en altijd hetzelfde: NEEN! Er is mogelijks wel variatie in toon, intonatie en vooral volume. Maar het antwoord op iedere vraag is en blijft consequent: neen.

Ga je flink zijn? Neen. Ga je mee met mama? Neen. Wil je hier blijven? Neen. Gaan we een droge pamper aandoen? Neen. Wil je liever met een natte pamper blijven rondlopen? Neen. Wil je naar Kaatje kijken? Neen. Zullen we dan maar de televisie uitdoen? Neen. Wil je een koek, broodje, banaan, melkje,…? Neen. Mag mama je jas af/aan doen? Neen. Ga je zelf je jas afdoen? Neen. Wil je je jas aanhouden? Neen…

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, maar het patroon is behoorlijk duidelijk waarschijnlijk… Het is niet eens een kwestie van het kleine meisje verwennen of haar zin geven. Ze weet niet eens waar ze zin in heeft. Behalve dan in ‘neen’ zeggen.

Alles is van mij!

Grote meid ging er van uit dat het overgrote deel van de inboedel van ons huisje (en het huisje zelf for that matter!) toch wel een beetje van haarzelf was. Met zuurverdiende centjes betaalt en zo… Niet dat we daar moeilijk over doen, grote meid is méér dan bereid om alles met kleine meid te delen. What’s mine is yours. Of zoiets.

Maar daar wringt het schoentje. Blijkbaar is alles van Luna. Van delen is hélemaal geen sprake. Er moet ergens een overdracht geweest zijn of een memo rondgestuurd zijn of wat dan ook. Het is mij volledig ontgaan waar en hoe het gebeurd is, maar blijkbaar is alles dus van Lunaatje. Ze is daar zeer duidelijk over en laat weinig ruimte open voor discussie. Bovendien zijn vooral erg dure of breekbare zaken met voorsprong van Luna. Foto-apparaat, laptop, TV, telefoon, GSM, potten, pannen, borden, wijnglazen,… Ze claimt hier alles.

Zelf doen

Aangezien al moeders voorstellen op een ‘neen’ stuiten en alles wat los en vast zit van Luna is, heeft de kleine meid beslist om alles zelf te doen. De hulp van grote meid is niet alleen overbodig, maar vooral heel erg ongewenst. Aan de bijna hysterische reacties van Luna te zien is het een zware persoonlijke belediging aan haar adres dat de mama zelfs maar een poging onderneemt om een handje toe te steken.

Pamper verversen? Kleertjes aandoen? Bedje verversen? Telefoneren? Bad laten vollopen? Luna wassen? Boterham smeren? Schoentjes aantrekken? Autostoel dichtklikken? Poes eten geven? Televisie aanzetten? Luna wil alles zelf doen.

Grote meid wil gerust die zelfstandigheid aanmoedigen. En lieve Luna moet het natuurlijk ooit wel eens leren. En er worden hier écht wel inspanningen gedaan om telkens uit te leggen waarom iets niet mag of niet kan. Maar de ochtendroutines, die hier doorgaans al behoorlijk chaotisch en stressy zijn, worden er niet vlotter op als er bij iedere handeling, groot of klein, een uitgebreid debat moet volgen waar ze bij de 7de dag nog een puntje aan kunnen zuigen!

Excuseert u mij als ik niet stralend glimlachend aan mijn werkdagje begin. Ik heb er al een heuse strijd opzitten nog voor ik mijn bureau bereik…

Image

Die peuter-puberteit, hoe lang duurt die ongeveer?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s